1998 р. Жовківщина

м. Магерів. (УГКЦ)

Церква св. Юрія.

Попередня дерев’яна церква, збудована у 1733 р. коштом дідича Олександра Стадницького мала на церковних одвірках напис, що свідчив про історію церкви в містечку:

“На вічную хвалу Тебі єдиному Бгу в Тронци Стой Славимому четвертая по трех сожженних на чест С. В. М. Георгія Р. Б. AWЛГ (1733) Дня КД (24) Мца Іюлія збудовлна”.

Це була тризрубна одноверха церква, увінчана на низькому восьмерику нави шоломовою банею і ліхтарем з маківкою. У 1908 р. старанням о. Івана Решетила розпочалося спорудженим нової мурованої. Церква освячена у 1914 р., про що свідчить дата на західному фронтоні: “1914 – 1994”. Друга дата говорить про відновлення церкви. Внутрішні опоряджувальні роботи завершено щойно у 1928 р. Стару церкву розібрали і у 1937 р. перенесли в околичне село Городжів.

Розташована при сільській дорозі в місцевій забудови. Хрещата в плані споруда з сильно укороченими боковими раменами, гранчастим вівтарем з двома невеликими захристіями по боках та прямокутним бабинцем. Три головні об’єми вінчають шоломові бані з ажуровими ліхтарями і маківками, поставлені на світлові восьмибічні барабани. Тиньковані стіни розкреповані по кутах лопатками і прикрашені аркатурним фризом. Західний вхід в бабинець підкреслений потужним порталом, зверху якого влаштований балкон з кованими ґратками.

На північний захід від церкви розташована мурована стінна дзвіниця з трьома арковими прорізами, завершена трьома мурованими сліпими ліхтарями з маківками. Церковна територія оточена високим муром.