Церква Благовіщення

Церква Благовіщення

Розмір зображення: 767:800 піксел

Дерев’яна церква Благовіщення 1701 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 154].

Вперше церква в селі згадується у ерекційному акті парафії 1701 р. 1, наданому дідичем – литовським канцлером Карлом Станіславом Радивилом. Імовірно, що сама будівля була старіша, бо у акті візитації 1726 р. про неї сказано: “Церква дерев’яна, напівстара,… вже майже валиться. Круглою формою (восьмибічною) роблена. На наві баня з хрестом, дзвіниця на зрубі бабинця”. 2 Мабуть, що невдовзі була збудована наступна. Перед 1811 р. 3 збудовано нову дерев’яну церкву, яку відновлювали у 1842 р. 4 У 1872-1874 рр. парафія вчинила опір введенню православ’я. 5 З 1875 р. – православна. Після першої світової війни перетворена на костел, з 1935 р. – парафіяльний. 6

Зрубна дводільна будівля. Складається з прямокутної нави, до якої зі сходу (точніше – північного сходу) прилягає вужчий прямокутний вівтар з меншою прямокутною захристією з присінком зі сходу. Вкрита церква двосхилим причілковим дахом з острішком. Стіни церкви стягнені лисицями, шальовані вертикально дошками і лиштвами. В інтер’єрі простори перекриті пласкими стелями. При західній стіні нави розташовані невеликі хори. Перед 1998 р. до церкви добудовано великий присінок, вкритий двосхилим дахом, що перетворив будівлю на тридільну.

1. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 331.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 317a.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

4. Там само.

5. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 182-185.

6. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.