2008 р. Націоналісти насадили дерева біля Максаківського монастиря

Дата: 08.04.2008

У вихідні дні, 5 та 6 квітня, чернігівські націоналісти взяли участь у весняній толоці. Біля Максаківського монастиря, що знаходиться у Менському районі, було посаджено біля 2 тисяч дерев. В акції брали участь представники громад Борзни, Мени, Холмів, Чернігова та селян навколишніх сіл. Молоді саджанці плодових, паркових та лісових порід дерев надав місцевий лісгосп та свідомі мешканці прилеглих населених пунктів – ті, кому небайдужа проблема відродження української землі та духовності.

Окремо можна виділити ініціативу приватного підприємця Миколи Страмко з міста Мени, який безпосередньо займався організаційними справами та запропонував назвати висаджений парк «Парк відродження духовності».

Велику допомогу також надали директор товариства «Авангард» Володимир Прищепа, учні Борзнянської школи-інтернату та її керівництво.

Максаківський Спасо-Преображенський монастир розташований на лівому березі ріки Десна біля с. Максаки. Перші згадки датуються 1642 роком. У 60-70-х р. XVII ст. був оборонною спорудою у захисті української землі від турецької навали. Набув високої слави як культурний та духовний центр краю, в якому в свій час перебували син українського козацького сотника Данило Туптало (святитель Димитрій Ростовський), та жив після втечи з Туреччини константинопольський патріарх Серафим.

Монастир витримав турецьку навалу, але не витримав навали комуно-більшовицої влади, яка у 30-х роках розікрала майно та розігнала ченців.

Під час другої світової війни, за словами місцевих мешканців, німців у навколишніх селах не було. А червоноармійці, які дислокувалися поруч зі святинею, заради розваги обстрілювали з гармат та стрілецької зброї будівлі монастиря – «хто влучить у дзвін».

Під час «розвинутого соціалізму» нові «господарі» монастиря – колгосп «Іскра» – влаштували у приміщеннях храмів забій худоби та луплення шкір, і майже повністю зруйнували його.

У 2005 році чернігівські націоналісти вперше побували у монастирі, де провели тижневий вишкільний табір. Разом зі священиком УПЦ КП о. Марком з міста Мени вони провели роботи з облаштування території. А вже цього року, об’єднавшись в широку громаду, спільно провели заходи, плоди яких визріють вже незадовго.

Відчуваючи потребу місцевих жителів позбутися тягаря комуно-більшовицької пропаганди та очистити свою душу від скверни, націоналісти покладуть всі свої зусилля по відродженню духовної спадщини нашого краю і тільки разом досягнуть поставленої мети – зазначив голова обласної організації КУН Валерій Рябченко.

За повідомленням прес-служби КУН

Джерело: “Високий вал”