Церква св.Василя

Церква св.Василя

Мала Копаня. Церква св. Василя Великого, 1860-1864 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 355.

Мала Копаня Виноградівський район

Церква св. Василя Великого. 1864. (УГКЦ)

У 1775 р. згадують стару дерев’яну церкву, збудовану в 1474 р., котру багато разів поправляли. Того ж року засновано парохію.

У візитації єпископа Ольшавського в 1751 р. згадується дерев’яна церква з вежею, з двома дзвонами, залишена людьми, прикрашена образами Діви Марії, Спасителя, св. Миколая і св. Василія. У 1797 р. державна комісія постановила будувати в селі кам’яну церкву, але в 1847 р. зазначено дерев’яну церкву, що стояла до 1864 p., коли за священика Андрія Ференчика завершили спорудження мурованої базилічної церкви, розпочате у 1860 р. На завершенні вежі викладено 1903 рік – дату покриття бляхою. Іконостас 19 ст. налічує 42 ікони.

З приходом совєтів місцевого пароха Антона Бачкая змусили пристати на православ’я, але в 1956 р. він заявив у православний єпископат, що знову повертається до греко-католицького віросповідання. В 1957 р. був засуджений до 7 років таборів. Повернувся 1961 р. Зараз знову служить священиком. У 1991 р. храм повернуто греко-католикам. В селі служить о. Данило Бендас, стараннями якого на головному фасаді встановлено мармурові дошки з переліком всіх священиків та парохів, що служили в селі.