2008 р. Орендар ставка зруйнував стародавнє поселення римського часу ІІ-V ст. до н.е.

Дата: 01.04.2008

Руйнування підприємцем-орендарем стародавнього поселення у селі Малий Кучурів Заставнівського району, яке є археологічної пам’яткою національного значення, виявили представники комісії Чернівецької обласної ради з питань культури, освіти, науки, молоді і спорту, – повідомив 1 квітня ЗІК.

Місцевий приватний підприємець, у якого перебуває в суборенді частина пам’ятки археології національного значення у селі Малий Кучурів Заставнівського району, прокопав через поселення римського часу (ІІ-V ст. н.е.) та могильник Лукашівської культури (ІІ-І ст. до н.е.) рів глибиною до 1,5 м та довжиною до 500 м. Ним він зруйнував залишки 5 житлових та господарських споруд, а також культурний археологічний шар на всій протяжності рову.

Археологи та представники комісії обласної ради з питань культури, освіти, науки, молоді і спорту 19 березня попередили орендаря ділянки про незаконні дії та спрямували з цього приводу звернення в обласну прокуратуру.

Однак 28 березня при повторному огляді пам’ятки за участю представника Державного підприємства „Охоронна археологічна служба” встановлено, що земляні роботи, до яких залучено 10 одиниць техніки, ведуться повним ходом і руйнування давнього поселення продовжується.

Цією справою зацікавилися голова Чернівецької ОДА Володимир Куліш та голова облради Іван Шилепницький. Інтереси орендаря ставка у Малому Кучурові, який вдався до руйнації археологічної пам’ятки, представляє один із депутатів обласної ради.

Довідка ЗІК

Окрім руйнування орендарем ставка давнього поселення у Малому Кучурові виявлено також вкрай незадовільний стан пам’ятки національного значення – решток давньоруського білокам’яного храму у селі Василів Заставнівського району, на території охоронної зони якого зроблена спроба незаконного будівництва. Всі матеріали по виявлених порушеннях чинного законодавства у сфері охорони пам’яток історії та культури передані до органів прокуратури.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»