Розп’яття з донаторами. Ікона сер. 17 ст.

Розмір зображення: 598:800 піксел

Цікавою є ікона «Розп’яття» середини XVII століття з портретним зображенням родини священика з села Мельничного (Львівський музей українського мистецтва). Композиція твору позначена архаїчними рисами, а саме: йому властива зворотна перспектива, зображення в більшому масштабі першопланових фігур, а також три-плановий поділ смуги землі у вигляді трьох виступів з відповідним розташуванням на першому плані сім’ї священика, на другому – пристояних, на третьому – споруд Єрусалима. В дусі старих традицій обабіч розп’яття розташовані, за значущістю кожного, члени сім’ї священика, а на зворотному боці дошки – в народній інтерпретації – релігійна композиція «Успіння» (с. 318).

Портрет родини священика з с. Мельничного в іконі «Розп’яття». Середина XVII ст. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 316.