1998 р. Жовківщина

с. Мервичі. (УГКЦ)

Церква Собору св. Івана Хрестителя.

Найдавніші відомості про церкву походять з 1515 р. Попередня дерев’яна церква, збудована коштом громади у 1765 p., була розібрана у 1880-х pp. У 1886-1889 pp. за пароха о. Євгена Нереця зведено муровану споруду. Перед 1908 р. церква помальована, встановлено новий іконостас. Відновлювалася у 1926 р.

Розташована в центрі села на високому пагорбі при сільській дорозі. Споруда хрещата в плані, з укороченими прямокутними боковими раменами, прямокутним бабинцем та гранчастим вівтарем з невеликою прямокутною ризницею при його північній стіні. Середхрестя вінчає баня, встановлена на світловому восьмибічному барабані, завершена світловим ліхтарем з маківкою. Бокові рамена і бабинець вкриті двосхилими дахами, а вівтар – п’ятисхилим. Тиньковані стіни церкви розкреповані по кутах об’ємів лопатками, завершені профільованим ґзимсом. Західний вхід в церкву підкреслений двоколонним порталом, завершеним трикутним фронтоном, в тимпані якого намальований образ св. Івана Хрестителя.

На захід від церкви розміщена нова мурована дзвіниця, зведена у 1995 p., яка замінила попередню дерев’яну двоярусну стовпову будівлю. Нижній ярус дзвіниці прямокутний в плані, з каплицею. Верхній – стінний, з трьома арками для дзвонів у нижній і одною у верхній частині. Вінчають стінну частину три ажурові ліхтарі з маківками.