Костел св.Михаїла

Костел св.Михаїла

Розмір зображення: 800:497 піксел

с. Візенберґ. Церква св. Трійці, 1838 р. під час реконструкції. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 24.

с. Візенберґ. (УГКЦ)

Церква св. Трійці.

У 1858 р. для німецької римо-католицької громади споруджено мурований костел св. арх. Михайла. У 1925 р. його відреставровано. Після другої світової війни стояв зачиненим. У 1994 р. його отримала новоутворена греко-католицька громада і розпочала відновлення та перебудову з пристосуванням на греко-католицьку церкву, яке триває.

Розташований в центрі колишньої колонії при дорозі на рівній ділянці. Первісно це була однонавова споруда з вужчим прямокутним вівтарем, вкрита двосхилим причілковим дахом. При перебудові на церкву над навою зведено великий восьмибічний підбанник та причілки псевдотрансепту, а над західною частиною – дві восьмибічні вежі, які будуть вінчати бані. До вівтаря по боках добудовано ризниці. Одночасно на захід від церкви розпочалося спорудження дзвіниці, аналогічної до дзвіниць в Старій Скваряві та Мервичах.

У 1992 р. коло костелу колишні німецькі мешканці села встановили хрест – пам’ятник із німецьким написом.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 24.