Православна церква Покрови Богородиці

Парафіяльну церкву покрови Богородиці зведено з цегли в 1893-1895 рр. в центрі міста. В якості будівельного матеріалу використано цеглу. Освячення церкви відбулося 6 червня 1897 р. брилу храму увінчала одна невелика баня. над входом возносилася дзвіниця. Після відновлення незалежності Польщі церкву забрала католицька церква, яка адоптувала її під шкільну каплицю. Під час адаптації усунули головну баню. Іконостас з цієї церкви спочатку був перенесений до каплиці в великій залі кошар в в Кракові. Тут в міжвоєнний період існувала православна каплиця для солдатів польського війська. Після ліквідації каплиці німецькими окупантами, парафія Успіння Богородиці переїхала в колишню єврейську кам'яницю на , де знаходиться і зараз. 1955 р. церкву в Мехові зруйнували.

Місце, де знаходилася церква наразі займають невеликі , посередині яких знаходиться пам’ятник партизанам.

Джерела:

Ukaz Sv. Sinoda ot 19.09.1891 g. za Nr 4345 ob otpuske summ na postrojku cerkvi i soderżanie prićta v gor. Mechove. ChVEV 1891, s.301-2;

Ukaz Sv.Sinoda ot. 15.01.1893 g., nr 170 o raschode na soderżanie pravoslavnago prićta pri cerkvi v gor. Mechove, Keleckoj gubernii.ChVEV 1893, s. 37;

Ob. utverżdenii predsedatelja i ćlenov komiteta po postrojke novoj cerkvi v gor. Mechove. ChVEV 1893, s.39; Komitet budowy cerkwi w Miechowie ChVEV 1896, s. 314; 1897, s. 82; Poseśćenie Flavianom, archiepiskopom cholmskim i varśavskim, gorodov Mechova, Opatova i Sandomira 5-9 ijulja 1897 g. ChVEV 1897, s. 298-9;

Ćestvovanie svjaśćennika (o. Eugenija Śostaka). ChVEV 1901,s. 351;

Підготував Іван Парнікоза