Церква Покрови

Церква Покрови

Модьорош

Церква Покрови пр. богородиці. 1990, 1990-і. (УПЦ)

Наприкінці 1930-х років архімандрит Йосип (І. Попович) купив у євреїв землю та ділянку лісу на схилі гори, над селом. Як розповідають, монах мав хист до малювання, тому його запросили виконати розписи новозбудованої православної церкви в Міжгір’ї.

Платнею за працю стала дерев’яна православна церква 1920 р., яку розібрали і сплавили по Ріці до Велятина, а звідти перевезли возами в Модьорош.

Близько 1945 р. церкву відтворили на новому місці. Вона була зрубною, але з тонкого дерева. Всередині її обшили фанерою, зовні оббили ґонтами. Дахи також були ґонтові. Основною прикрасою був невеликий іконостас.

Близько 1985 р. вежа церкви похилилася від вітру, але її вирівняли і прибудували із західного боку приміщення розмірами 3: 3 м, яке вкрили бляхою. Тоді дерев’яна споруда була вже в поганому стані.

У серпні 1988 р. почали робити фундамент для нової мурованої церкви. Всі витрати й організаційні питання взяв на себе священик о. Михайло Пішта. Спочатку навколо дерев’яної церкви змурували дещо більшу за неї споруду з вежею на головному фасаді. Служба відбувалася у бічному притворі, а навесні 1989 р. дерев’яну церкву розібрали, швидко настелили підлогу і відтоді правили вже в новій церкві. Місця було замало, і тому восени 1989 р. прибудували велике приміщення із західного боку. Через рік розширили церкву й зі східного боку. Над дахом здійнялося сім бань. Іконостас вирізьбив майстер з Приборжавського Іван Палаташ.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 793.