Молдова

Деякі українські місця в Молдові:

Вулиця Шевченка, Тирасполь, вул. Шевченка, (GPS: 46.837415 29.614763).

Меморіальна дошка на честь Василя Сухомлинського (2009), Єдинці, ліцей, (GPS: 48.166667 27.316667), 2009 р.

Меморіальна дошка на честь Марка Вовчка (2008), Ферапонтівка, гімназія, (GPS: 46.237415 28.774251), 2008 р.

Пам’ятний знак на місці смерті Івана Мазепи (1999), Варниця, Стоянка Карла ХІІ, (GPS: 46.861189 29.483593), 1999 р.

Пам’ятник конституції Пилипа Орлика (2010), Бендери, вул. Паніна, територія Бендерської фортеці, (GPS: 46.837851 29.487927), 2010 р.

Пам’ятник Петру Могилі (1996), Кишинів, bd-ul Ştefan cel Mare 180 (GPS: 46.843976 29.466389), 1996 р.

Пам’ятник полеглим козакам (2008), Бендери, вул. Єрмакова, військово-історичне меморіальне кладовище (GPS: 46.8 29.4), 2008 р. Пам'ятник розташований на території військово-історичного меморіального кладовища у центрі м. Бендери (невизнана Придністровська Молдавська республіка). Напис на пам'ятнику: "Полеглим у Бендерах вірним синам України – козакам Війська Запорозького, славним лицарям гетьманів Івана Мазепи та Пилипа Орлика. Крім того, на території комплексу є ще декілька об'єктів, що так чи інакше стосуються України. Зокрема, встановлені капсули із землею з міст Харкова, Одеси і Херсону, де формувалися 4-ий Харківський уланський полк, 10-ий Одеський уланський полк, 48-ий Одеський піхотний полк та 130-ий Херсонський піхотний полк.

Пам’ятник Тарасу Шевченку (2008), Кам’янка,(GPS: 48.030461 28.701868), 2008 р.

Пам’ятник Тарасу Шевченку, Тирасполь, вул. 25 Жовтня, 128 (біля університету), (GPS: 46.836762 29.631790).

Пам’ятник Тарасу Шевченку (2001), Бєльці, сквер на розі вул. Пушкіна і Індепенденцей, (GPS: 47.756541 27.920969)

Пам’ятник учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, Кишинів, (GPS: 47.031057 28.837738).

Погруддя Івана Котляревського (2010), Бендери, Бендерська фортеця, (GPS: 46.838200 29.488002), 2010 р.

Погруддя Петра Могили, Атаки, (GPS: 48.444284 27.781645).

Погруддя Тараса Шевченка, Кишинів, (GPS: 47.026859 28.841551).

Покровська церква, Паланка, (GPS: 47.335213 28.201025) православні, український народний стиль.

Українське кладовище, Рашків, (GPS: 47.929348 28.832620). Найстаріші надписи на надгробках – 1 п. ХІХ ст. Можливо, є і старіші поховання. На кладовищі продовжують ховати і зараз, адже 80% місцевого населення – українці. Цікавим явищем є надписи на могилах суржиком, наприклад, "Кушнір Ольга Трофимовна" або "Грудко Петро Тимофеевич".

Українське кладовище, Паланка, (GPS: 47.335965 28.200349). Українське (за етнічним складом) православне кладовище у с. Паланка утворилося, ймовірно, навколо Покровської церкви (нині винесена за межі кладовища). При побіжному вивченні найстаріше виявлене поховання – священник Іоанн Верстюк (Иоаннъ Верстюкъ), 1842 – 1914. Нижче подаємо перелік прізвищ у алфавитному порядку на могилах, які вдалося знайти. Всі написи на могилах – російською мовою, у поодиноких випадках – молдавською. В дужках подається оригінальне написання. Жирним подаються прізвища, які особливо поширені.Антон, Бежук, Боднар (Бондарь, Ботнарь), Вдовиченко, Верстюк (Верстюкъ), Гапчук, Гиковий (Гиковой), Гонтар (Гонтарь), Гонца, Гупка, Єремія (Еремия), Заїчко (Заичко), Копетинський (Копетински), Коцюба, Кущак, Маланчук, Мельник (Melnic), Откалюк, Перепелиця (Перепелица), Писник, Підгурський (Подгурский), Претека, Роман, Стецько (Стецко), Стурза, Трифанюк, Чоботар (Чеботарь), Чорний (Черный, Чорная), Чорномаз (Черномаз).

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»