1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Монастир Лішнянський (Лішня).

Дрогобицький.

Церква св. пр. Іллі. 1698.

Перші згадки про монастир є у документах 1570 р. Існуюча дерев’яна церква (до 1775 р. – монастирська) збудована у 1698 р. на околиці села, на пагорбі. В 1802 p., згідно з написом на внутрішній північній стіні, ґрунтовно перебудована. Реставрована у 1832 р. Тризрубна безверха, з емпорою на другому ярусі бабинця. Для її настилу використані бруси з темперним живописом і орнаментальними мотивами XVII ст., що є результатом, можливо, перебудови 1802 р. Іконостас походить з XVII ст. (намісний ряд) та XVIII ст. (празнички і апостоли), реставрований у 1992 р. Церква, зачинена у 1960 – 1990 pp., реставрувалася у 1969 та 1992 р.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, с. 127 – 128.