1998 р. Жовківщина

с. Монастирок (Руда Монастирська). (УПЦ КП)

Церква Успения пр. богородиці.

В селі існував колись монастир оо. василиян. 1782 р., як вказував напис над дверима, була збудована коштом Андрія Мавдрика і отців Степана Саковича та Григорія Саловича нова тризрубна трибанна церква на місці давнішої монастирської, що згоріла у 1775 р. У церкві зберігалися візитації холмського єпископа Йосифа Левицького з 1715 р. У 1880 та у 1927 pp. церква відновлювалася. Пошкоджена пожежею на початку другої світової війни, відбудована у 1941 р. У 1947 р. спалена більшовиками. У 1951 р. мешканці села своєю працею і власним коштом звели муровану церкву за своїм проектом. Матеріал на будову церкви отримували, купуючи і розбираючи старі будинки та звозячи цеглу на місце будівництва возами.

Розташована на вершині високої гори в центрі села. На захід від церкви на схилі гори розміщений сільський цвинтар. Мурована з цегли безверха споруда. Складається з прямокутної нави, у східній гранчастій частині якої влаштований вівтар. З заходу до нави прилягає вужчий прямокутний бабинець з ще вужчим відкритим ґанком на двох колонах при західній стіні. По боках нави при вівтарі розташовані дві прямокутні невеликі захристії. При південнній з заходу прибудований невеликий напіввідкритий присінок. Всі об’єми перекриті двосхилими дахами. На гребені даху нави в місці перетину з гребенями дахів ризниць встановлений ліхтар з маківкою. Тиньковані стіни завершені профільованим ґзимсом.

На захід від церкви розташована стара потужна дерев’яна триярусна стовпова дзвіниця, завершена пірамідальним наметовим дахом, зведена у 1782 р. Поряд, на південний захід від церкви, розташована прямокутна мурована каплиця, вкрита двосхилим дахом. Вхід на церковну територію веде через величну муровану барокізуючу браму з проїздом посередині і двома входами по боках.