Церква Положення ризи богородиці

Першу церкву в селі збудував і ериґував греко-католицьку парафію у 1784 р. дідич села Франциск Корибут Воронецький, 1 хоча в деяких джерелах подається дата 1748 р. 2 Це була тризрубна будівля з маківкою над навою, обладнана органами, але без іконостасу. 3 З 1875 р. – православна. Освячена 6 липня 1878 р. після ремонту4 У 1902 р. її оглянув єпархіальний архітектор В. Пок-ровський і ствердивши, що стара, майже “300-літня будівля” непридатна для користування, зробив проект нової дерев’яної церкви. 5 Контракт на будівництво коштом уряду у 1903 р. підписав мешканець міста Кодня Едуард Старжинський. 6 її будівництво він завершив 3 грудня 1905 р. 7 Урочисте освячення відбулося 20 серпня 1906 р. 8 У 1907 р. зведено окрему дерев’яну дзвіницю. 9 Після першої світової війни перетворена на костел. 10

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49; Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 330.

3. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

4. ХВЕВ, 1878. № 18. -C. 2.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 1054.

6. Там само.

7. Там само.

8. Там само.

9. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 259, аркуш 33.

10. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. T. 1. – Siedlce, 1996. – S. 335.