Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Розмір зображення: 800:607 піксел

Світлина 1920-х рр. зі збірки негатеки Національного музею у Львові № 7605. Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 374.

В 1661 р. маляр Іоан зі Щирця записався до братства при церкві св.Юрія у м.Мостиська [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 133].

м. Мостиська.

Мостиський.

Першу церкву св. Юрія в місті збудовано у 1611 р з дозволу власника міста Гербурта, виданого у 1604 р. Ця церква і братство, що існувало при ній, були обдаровані привілеєм Анною Могилянкою у 1631 р. Король Польщі Ян III Собєський 1691 р. підтвердив надання церкві своїх попередників Владислава IV, Яна Казимира та Михайла Корибута Вишневецького. У 1735 р. споруджено нову дерев’яну церкву св. Юрія на попередньому місці при валі на ґрунті, званому Війтівському. Це була тризрубна безверха церква з невеликими боковими апсидами при вівтарі. Ушкоджена в часі першої світової війни, реставрувалася у 1920-х pp. Знищена під час другої світової війни.

З 1991 р. в місті ведеться споруджуння нової мурованої церкви св. Юрія для греко-католицької громади.

Архів відділу архітектури та реставрації храмів Львівської архиєпархії УГКЦ.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 616 Комітет консерваторів по зберіганню пам’яток архітектури і мистецтва Галичини, опис 1, справа № 117.

Бевзо О. Львівський літопис і Острозький літописець. – Київ, 1971. – с. 103.

«Діло». – Львів, 1892, № 287; 1913, № 26.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 53.

З минувшого Мостиськ. // Записки Наукового товариства ім. Шевченка у Львові. 1901. – кн. II, т. XL. – с. 1 – 3.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 373 – 374.