Паспортна інформація

Пам’ятка історії

Миколаївська обл., Очаківський район, о. Березань.

Загальний опис:

Автори пам’ятника використали оригінальну форму – високий обеліск, змонтований з трьох загострених доверху пілонів-парусів, встановлених один до одного на рівній відстані передніми вертикальними сторонами.

На одному з трьох пілонів, розташованому ближче до берега – з накладних літер текст:

“Я знаю,что столб, у которого я стану принять смерть, будет водружен на грани двух разных исторических эпох нашей Родины !..

Позади за спиной у меня останутся народные страдания…, а впереди я буду видеть молодую, обновленную, счастливую Россию.

П. Шмидт”.

Територія навколо пам’ятника вимощена бетонною плиткою.

Матеріали: залізобетон, металевий сплав.

Висота пілону – 15 м.

З метою увічнення пам’яті моряків-революціонерів П.П. Шмідта, М.Г. Антоненко, О.І. Гладкова і С.П. Часника 11 серпня 1968 року на острові Березань на місці їх загибелі був встановлений пам’ятник-монумент. Його автори – випускники Одеського інженерно-будівельного інституту Н. Галкіна та В. Очаківський. Активну участь у спорудженні пам’ятника разом з студентами Одеського інженерно-будівельного інституту приймали й студенти Миколаївського кораблебудівного інституту імені С.О. Макарова.

Суд, який проходив в Очакові з 6 по 18 лютого 1906 року над командиром повсталого в листопаді 1905 року крейсера “Очаков” Петром Петровичем Шмідтом і його соратниками, засудив до смертної страти через повішення П.П. Шмідта, до смертної страти через розстріл ще трьох керівників повстання на крейсері “Очаков” – командора Микиту Григоровича Антоненко, машиніста ІІ статті Олександра Івановича Гладкова та старшого баталера Сергія Петровича Часника. Пізніше смертна страта через повішення П.П. Шмідту була замінена на розстріл.

6 березня 1906 року на о. Березань царськими катами вирок був виконаний.

В жовтні 1917 р. останки героїв були перевезені з о. Березань до Севастополя.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Миколаївської обласної Ради депутатів трудящих № 357 від 02.07.1971 р.

Охоронний № : 145.

Шарафанов М. Пам’ятник революційним морякам // Південна правда.- 13.08.1968.