Пам’ятний знак

Юрій Лопатін

Пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків, 1980 (іст). На центральній площі, 200 м від школи.

На фронтах Другої світової війни воювало 334 воїна-земляка. Орденами та медалями СРСР нагороджено 35 уродженців с. Миколаївка. Загинуло 244 воїна.

У 1980 споруджено меморіал: встановлено залізобетону стелу /28 х 2,0 м/ з написом, на якій закріплено 25 меморіальних плит з прізвищами 244 загиблих воїнів. З правого краю плити – барельєфне зображення воїна, ліворуч – барельєф скорботної матері. Перед стелою встановлено залізобетонний пілон /9,0 м / з барельєфним зображенням ордена Вітчизняної війни.

[История городов и сел Украины. Сумская область. – К., 1980. – С. 200; Книга Пам’яті України. Сумська область. У 14 т. – Суми, 1995. – Т. 3. – С. 185 – 196; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 459.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 300.