Початкове училище

Алла Кургаєва

Чоловіче вище початкове училище, кін. 19 ст. (архіт). Вул Шкільна, 33.

Розташоване в рядовій забудові, посеред житлових будинків, у центрі колишнього міста, на вулиці, поєднаній проїздами з колишньою Соборною площею та адміністративним центром. Це типове рішення розташування уилища, що не виділяє його в композиції міста, прийняте у 19 ст. Змінилося співвідношення будівлі щодо міста, щезло прагнення розкрити її до центру, з урочистого «храму освіти» перетворюється в рядовий державний заклад.

Будинок виконаний у «цегляному» стилі з елементами пізнього класицизму, двоповерховий, потинькований, квадратний в плані, перекриття плоскі, балочні, дах вальмовий, критий шифером.

Скромна архітектура училища являє собою своєрідний синтез архітектури громадської споруди та житлового будинку. Навіть вхід зроблений не з вулиці, як зазвичай в громадських будинках, а знадвору. Зовнішній вигляд училища та небагатьох житлових будинків, що збереглися, дуже схожий.

Рівномірне членування стіни лопатками, що відповідають внутрішнім капітальним стінам, спокійний, монотонний ряд вікон, відсутність сильних акцентів, що переривають ритм фасаду, відповідають логіці планової побудови будинку. Поверхи рівновеликі, вікна на першому поверсі з лучковою перемичкою в рамках наличників простого профілю, другого поверху – обрамлені наличниками більш складного геометричного малюнку. Головною оздобою фасаду є городчастий фриз, що оперізує будинок, та міжповерхова тяга такого ж профілю. Цікавим було кольорове вирішення (нині не збереглось) – блакитне тло стіни з чіткими білими рамками вікон, білими карнизами та темно-синім цоколем, відокремленим білою тягою простого профілю.

Планування училища будувалося за схемою, типовою для таких закладів – коридор з двостороннім розташуванням відносно однакових за величиною класів. За статутом навчальних закладів 1828 це обов’язкова умова: «… двері до класу розташовуються з коридору, щоб учні, заходячи до класу, не заважали один одному в навчанні».

Нині будівля у незадовільному стані і потребує реставрації.

[Матеріали натурного обстеження автором, 1988 р.]