1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Надиби.

Старосамбірський.

Церква Успення Пр. Богородиці. 1732.

За переказами, перша церква була збудована ще в княжі часи і отримала вінування від галицьких князів. Шематизми 1930-х pp. датують її 1538 або 1564 р. Але, згідно з дослідженнями М. Драґана, дерев’яна тризрубна триверха церква була збудована у 1732 р. (інвентар 1830 р. подає дату – 1747 р.). На одвірку була зазначена дата 1791 p., мабуть, направи. Буря 1869 р. завалила верхи і відремонтована будівля отримала високі двосхилі дахи. По другій світовій війні стояла зачиненою. Ремонтована у 1982 р.

Після відкриття у 1989 р. громада спершу відновила, а пізніше – оббудувала церкву ззовні цеглою, знищивши унікальну пам’ятку.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, c. 47, 57, 73, 75.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, c. 210.