Братські могили радянських воїнів

Юлія Нестеровська

Братські могили радянських воїнів, 1943 (іст). Центр, біля школи.

У двох братських могилах поховано 15 воїнів 524-го стрілецького полку 248-ї окремої курсантської стрілецької бригади 60-ї армії, які загинули під час визволення села від німецько-нацистських загарбників 4 вересня 1943 та померли від ран у період з 5 по 15 вересня 1943 у дислокованих тут шпиталях. Відомі прізвища всіх загиблих.

У 1958 біля могил встановлено залізобетонну скульптуру воїна /3,1 м/. На фасадному боці цегляного постаменту /2,2 м/ – чавунна дошка з меморіальним написом та прізвищами загиблих воїнів.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, Ф. 417, оп. 10597, спр. 75, арк. 8; ф. 2054, оп. 2, спр. 3, кор. 8554, арк. 6, 7, 44 – 46. Список безповоротних втрат 248-ї ОКСБр; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккпуции немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 32; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 311; Картотека військових поховань Буринсько-Путивльського об’єднаного районного військового комісаріату; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 459.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 301.