Церква св.Миколи (верхня)

Фото 19 серпня 2013 р. з сайту

Церква 17 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 36] у с.Негровець – щось окреме.

Церква св.Миколи 18 ст. (дерев.) верхня [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р.].

Дерев’яна церква св.Миколи 18 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

У селі Негрівці, що дістало назву від однієї з найвищих вершин у наших Карпатах – гори Негровець, є два храми: Горішній – Миколая і Долішній – Михайла, обидва XVIII ст.

Церква Миколая повторює тип храму Колодного, але, очевидно, була пізніше перероблена; у неї з’явились трикутний фронтон на західному фасаді та не властивий архітектурі дещо сухого рисунка верх у стилі віденського барокко. В споруді немає цільності композиції, єдиного ладу пропорцій. Це пояснюється тим, що верх переробляв не тесля, обізнаний з дерев’яним будівництвом, а міський майстер, який звик мати справу з формами кам’яних будівель [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 374].

В другой из названных Ольбрахтом частей Колочавы, Нэгровце, есть два деревянных храма: Верхний – Николая и Нижний – Михаила, оба XVIII века. Верхний сильно испорчен поздней перестройкой в стиле венского барокко. [Поп И.И., Поп Д.И. В горах и долинах Закарпатья. – М.: Искусство, 1971, с. 122].

Довідка на сайті

Більше фотографій: