Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Ненавистю і безоглядною боротьбою прийматимеш
ворогів твоєї нації

Богдан Хмельницький

?

Церква Різдва богородиці

Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:529 піксел

Нересниця

Церква Різдва пр. богородиці. 1923. (УПЦ)

Церква Різдва пр. богородиці. 1998. (УПЦ)

Землю для спорудження церкви купив Іван Веприк, заклавши свою власну ділянку. Збудували храм місцеві майстри, про що повідомляє напис на зворотному боці іконостаса: “ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА | РОЖДЕСТВА БОЖОЙ МАТЕРИ ПОСТРОЕНА | 1922 г. МАЙСТРЫ | ГАСИНЕЦ ІВАН М. РОШКАНЮК ВАСИЛЬ П. ДОСТРОЕНА 1923 г.” Причетним до будівництва був ще один Іван Веприк.

Стіни розмалював учитель-емігрант з України Петренко. Розповідають, що нижній ряд ікон намалювали у Пряшеві. Ще один напис повідомляє про малювання ікон у 1970 р. за священика ієромонаха Пантелеймона. Біля церкви встановлено дерев’яну дзвіницю, що колись стояла біля стародавньої церкви. Найдавнішим є великий дзвін, відлитий у 1869 р. в Будапешті Францом Вальзером.

Дерев’яна церква вже давно не вмішувала всіх вірників, і громада за ініціативою голови церковного комітету Михайла Заяця та за підтримки священика о. Василія взялася за спорудження нового цегляного храму. Проект нижнього ярусу розробила інженер Людмила Непомняща. Освятив місце єпископ Мефодій. Багато зусиль до будівництва докладають дяк Іван Іванович Гасинець та Іван Васильович Гасинець, що виготовив вікна і двері. Церкву освятили в 1998 р.

Нову церкву збудовано також у присілку Прікалово.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 759 – 760.