1998 р. Жовківщина

с. Нова Скварява (Скварява Нова). (УГКЦ)

Церква Собору пр. богородиці.

Першу відому дерев’яну церкву Різдва Христового посвячено 1588 р. У 1767 р, по занепаді старої, у Жовкві закуплено від сестер василиянок дерев’яну церкву, виставлену 1720 p., перевезено і встановлено на її місці як церкву Втечі до Єгипту пр. богородиці. В акті візитації 1793 р. подано її опис:

“…на підвалинах дубових дальше в стінах з соснового під гибель спусканого дерева, з одним над серединою в вісімку випровадженим верхом, ґонтами побита, підлога всередині з тертиць виложена, сама в собі чудова і велична…”.

В ній був встановлений іконостас із церкви Різдва Христового в Жовкві пензля Івана Рутковича (тепер частина ікон у Національному музеї у Львові). У 1932 р., по частковій розбірці старої, розпочалося будівництво нової мурованої споруди за проектом Льва Левинського, майже завершене у 1939 р. Після війни церква зачинена. Рештки старої церкви – вівтар і нава без верху – стояли до середини 1960-х pp. У 1989 р. покрита бляхою, на чільному фасаді розпочато добудову двох веж, критих банями.

Розташована на схилі пагорба, при сільській дорозі. Церква мурована, хрещата в плані, на кам’яному цоколі, завершеному профільованим ґзимсом. До прямокутної нави зі сходу прилягає півциркульно завершений вівтар з двома півциркульно завершеними захристіями по боках, з півночі і півдня – півциркульні бокові рамена, а з заходу – прямокутний бабинець. Наву вінчає шоломова баня, завершена ліхтарем з маківкою, поставлена на світловому восьмерику. Бокові рамена вкриті двосхилими раменами, що над півциркульними частинами переходять в конусні. Бабинець вкритий двосхилим дахом, оточений арковим підсінням з трьох сторін. У 1990- 1992 pp. до нього добудовано дві вежі, вкриті банями.

У 1995-1996 pp. на північний захід від церкви зведено муровану, квадратову в плані триярусну дзвіницю, третій восьмигранний ярус якої вкритий банею. Ця дзвіниця замінила стару дерев’яну стовпову двоярусну будівлю, вкриту пірамідальним наметовим дахом.

В присілку Гута Монастирська у документах 1775-1776 рр. згадується монастир.