Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Церква 1924 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 79].

Дерев’яна церква св.Миколи 1923 р., архітектор О.Лушпинський [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 104].

c. Нове Село.

Городоцький.

Церква св. Миколи. 1923.

Збудована у 1923 – 1924 рр. за проектом архітекта Олександра Лушпинського. Дата побудови вирізьблена на камінному підмурівку при вході в церкву: «1923 – 1924».

Це дерев’яна тризрубна, одноверха церква, увінчана дуже високим восьмериком на четверику нави, вкритим бароковою банею. Ліхтарі з маківками на двосхилих дахах вівтаря і бабинця підкреслюють тридільність будівлі.

З середини 1950-х рр. до 1989 р. стояла закритою, використовувалася спочатку як склад добрив, а пізніше – сільський музей. Ікони іконостасу, сучасного церкві, манерою письма нагадують іконопис пензля маляра Антона Манастирського.

Національний музей у Львові, фонд графіки.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 220 – 221.