Церква Вознесіння (стара)

Новобарово. Церква Вознесіння Господнього 1910 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 527.

Новобарово Тячівський район

Церква Вознесіння Господнього. 1910. (УПЦ)

У 1751 р. в єпископській візитації згадано дерев’яну церкву св. Параскевії з двома дзвонами, увінчану вежею та належно прикрашену образами.

У 1801 р. згадують “церков дерев’яну, громадою будовану”. За шематизмом Мукачівської греко-католицької єпархії 1915 року, дерев’яну церкву в Новобарові збудували у другій половині XIX ст.

Стародавня дерев’яна церква згоріла дотла 18 червня 1908 p., зайнявшись від свічки. Згоріли всі церковні речі і 26 ікон. Врятували лише два малі дзвони, а великий – тріснув.

Теперішня церква – струнка мурована базиліка, основний камінь якої освячено 25 липня 1909 р. Для її спорудження, що коштувало більш ніж 50 000 корон і було завершене в 1910 р., багато зробив священик Теодор Ференчик. На зворотному боці іконостаса написано імена та прізвища 22 осіб, що пожертвували кошти у 1912 р. на виготовлення чудового іконостаса. Того ж року церкву освятили.

З правого боку при вході встановлено хрест з іменами людей, що дарували на церкву. Напис на хресті з лівого боку повідомляє, що місце для церкви купив Іван Мурянок у 1907 р. Окрему дзвіницю збудували перед головним фасадом церкви. З трьох дзвонів, відлитих для православної громади, найдавніший виготовив Р. Герольд у Хомутові в 1924 р., дзвін 1935 р. подарувала Юліанна Колочавин, а третій є виробом фірми “Акорд” 1937 р.

Розписи в церкві перемалювали в 1968 р. Настінним малюванням у цій церкві займався близько 1973 р. й Іван Андрішко. У 1986 р. за священика Дмитра Галаса було перебудовано дзвіницю.

У 1996 р. перекрили дахи, а наступного року зроблено ремонт іконостаса.