1975 р. Паспортна інформація

Будинок, в якому народилась Леся Українка

Пам’ятка історії

Житомирська обл., м. Новоград-Волинський, вул. Карла Маркса (на 1975 р.).

Будинок одноповерховий, дерев’яний, оштукатурений. Дах – покрівельне залізо, фундамент цегляний.

В будинку 8 кімнат, загальна площа яких 96 кв.м.

16 серпня 1970 р. на будинку була встановлена меморіальна дошка з бронзи, з барельєфним зображенням Лесі Українки і текстом: “У цьому будинку в 1871 р. народилася велика українська поетеса Леся Українка”. Меморіальна дошка розміром 0,6×0,8 м.

На подвір’ї будинку споруджено пам’ятник Лесі Українці.

Будинок побудований в 1828 р.

В цьому будинку народилась Леся Українка (літ. псевдонім Косач – Квітки Лариси Петрівни (25.02.1871-01.08.1913)) – велика українська поетеса і громадська діячка революційно-демократичного напрямку. Мати її – українська письменниця Олена Пчілка, батько – голова мирового з’їзду. Через хворобу освіту Леся здобула вдома.

Леся Українка була однією з найосвіченіших жінок своєї доби, володіла багатьма мовами, досконало знала історію, світову літературу і мистецтво.

В цьому будинку Леся жила до осені 1873 р. З 1873 по 1879 р. проживала по вул. Завадського в будинку, де нині міститься школа, яка носить ім’я поетеси.

Напередодні святкування 100-річчя з дня народження поетеси в будинку було відкрито літературно-меморіальний музей Лесі Українки.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Житомирської обласної Ради депутатів трудящих № 442 від 29 вересня 1969 р.

Охоронний № : 93.

Леся Українка. Збірник.- К., 1960.- Т. 3.