[1862 – 1876 рр.] Панорама з боку р. Случ

Рисунок Наполеона Орди.

Widok ogólny od strony rzeki Słucz z ruinami zamku Ostrogskich, cerkwią z pięcioma kopułami i wolnostojącą dzwonnicą oraz drugą cerkwią z trzema kopułami i wolnostojącą dzwonnicą. 1862 – 1876. Dat.: 26 Sierp. Napis: Zwiahel; Zwiahel nad Sluczą; napis na podkładzie: Wołyń Zwiahel – cerkwie; napis na kartce doklejonej do podkładu: Zwiahel, Nowogród Wołyński G. Wołyńska. Niegdyś własność W. X. Litewskich – następnie w XV. wieku Xiąźąt Zwiahelskich. Alexander Jagielończyk darował X Konstantemu Ostrogskiemu – Zamek zniszczony w 1648 przez Zygmunta Przyjemskiego w czasie zbuntowanego miasta – Ostatniemi czasy Xięstwo Zwiahelskie należało w części do familij Hr. Potockich; ostatni napis powtórzony w języku francuskim. Rys. ołówkiem podmalowany sepią, 24,5 x 18,5. III-r.a. 4302 (Teka Wołyń). Bibl.: Album widoków, seria II, il. 70. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 477]