[1862 – 1876 рр.] Загальний вигляд

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Sosnowskich. Widok fasady i elewacji bocznej. W obrębie dawnych fortyfikacji zamkowych pałac dwukondygnacjowy, z ryzalitem zwieńczonym przyczółkiem ze spływami; z lewej strony brama z ostrołukowym przejazdem i wieżyczkami z krenelażem oraz oficyna; z prawej strony przy pałacu kaplica na planie kwadratu z wieżyczkami na narożach, z ostrosłupowymi hełmami i trójkątnymi szczytami. 1862 – 1876. Dat.: 9 Września. Napis: G. Wolyńska Nowo Malin Oskara Sosnowskiego; napis na podkładzie: Gub. Wołyńska Nowomalin, paląc; napis na kartce doklejonej do podkładu: Nowomalin. Posiadłość Oskara Sosnowskiego Sławnego rzeźbiarza; ostatni napis powtórzony w języku francuskim. Rys. ołówkiem podmalowany sepią, 18,4x24,8. III-r.a. 4213 (Teka Wołyń). Bibl.: Album widoków, seria I, il. 22. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. ]