1977 р. Паспортна інформація

Курган “Козел”

Пам’ятка археології

Друга пол. IV ст. до н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Нижньосірогозький район, с. Нова Олександрівка, Новоолександрівської сільскої Ради.

Загальний опис:

Курган знаходиться на південний захід від села, між селом та залізницею. На час розкопок І.Є. Забєліним у 1865 р. курган мав висоту 14 м, діаметр – 320 м. На 1977 р. він мав висоту 8,4 м, діаметр – 90 м. Поверхня кургану напівсферична, задернована.

Історична довідка:

Пам’ятник є надмогильною земляною спорудою, в якій знаходяться поховання людей, ймовірно другої половини IV ст. до н.е.

Курган відноситься до так званих “царських” скіфських курганів. У 1865 р. курган був частково розкопаний І.Є. Забєліним. Під час розкопок виявлено повністю пограбоване центральне поховання, яке складається з вхідної ями та чотирьох катакомб по кутах, а також розкопана ще одна яма з трьома відділами, в яких були поховані 11 коней.

У центральній могилі було знайдено кілька золотих гудзиків та одна золота бляшка з рельєфним зображенням профілю голови Афіни у шоломі з маскою лева позаду.

5 коней були поховані в бронзових вуздечкових наборах, а 6 – у срібних. Крім того, на трьох конях були знайдені залишки сідел (золоті фігурні та чотирикутні платівки).

Колекція зберігається у Ермітажі (на 1977 р.).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Херсонської обласної Ради депутатів трудящих № 198/9 від 14 травня 1970 р. та № 681/25 від 22 грудня 1975 р.

Охоронний № : 1951

Лєсков О.М. Скарби курганів.- Київ: “Мистецтво”, 1974 р.