Могила Гасєвського М.І.

Юрій Лопатін

Могила Гасєвського М.І., 1981 (іст.). У центральній частині кладовища, ліворуч від входу.

Гасєвський Микола Іванович (9.11.1960, с. Новий Мир – 30.06.1981, там же) – воїн Збройних Сил СРСР. Загинув в Афганістані.

Протягом 1968 – 76 навчався у Пісківській середній школі, потім – у Білопільському ПТУ № 6, оволодів спеціальністю слюсаря-сантехніка. З 24 липня 1979 працював учнем електромонтера Прилуцького заводу ППО, згодом – трактористом у колгоспі. 20 листопада 1979 призваний до лав Радянської Армії. З квітня 1980 проходив службу в в Афганістані, в/ч. пп. 71240. Механік-водій БМП, сержант М.Гасєвський був тричі поранений, в останньому бою особисто знищив 4-х противників. Згідно до указу Президії Верховної Ради СРСР від 23. листопада 1981 нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно).

У 1983 на могилі встановлено мармуровий обеліск /0,8 м/, на фасадні частині якого – портрет загиблого та напис.

[Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 354; Книга обліку сімей загинувших (померлих) військовослужбовців під час проходження військової служби з 3.09.45 р. Буринсько-Путивльського об’єднаного військового комісаріату, арк. 3; Книга Пам’яті України. Сумська область. У 14 т. – Суми, 1998. – Т. 14. – С. 433; Чорні тюльпани : Афганський мартиролог України. – К., 1999. – С. 419; Некрополі Сумщини. – Суми, 2004. – С. 36; Лопатін Ю. А. Чорний тюльпан – квітка скорботи / Ю. А. Лопатін // Рідний край. – 1999. – 17 лютого.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 302.