Українці в Новому Сончі

У місті та його околицях в середньовіччі існувало послідовно три городища.

Місто належало до Мушинського деканату Перемиської єпархії. В окружному музеї міста в так званому (поч. 16 ст.) знаходиться експозиція давнього мистецтва, в якій наявні об'єкти релігійного мистецтва – виставка сакральне церковне мистецтво 15-19 ст.

З матеріальною культурою лемків можна ознайомитися в . Тут, зокрема, знаходиться . Також тут розміщено такі об’єкти: присадибна кузня з Чачова, 1899 р., присадибна будівля (ламус) садиби настоятеля парафії з Великої Верхомлі, 1 половина ХІХ ст., садиба середньо-заможного селянина з Великої Верхомлі: хата з інтер’єром з початку ХХ ст., господарчий будинок – поч. ХХ ст. та хлевик, кам’янний придорожній хрест з Бодаків, близько 1900 р., русинська плебаня (прицерковна) з Шляхтової, середина XIX ст., два зерносховища (сипанця з с. Мушинка, 2 пол. ХІХ ст., курна хата бідняка з с. Лабова, середина ХІХ ст., , господарчий будинок з с. Лосі коло Горлиць, 2 половина ХІХ ст., хата з садиби заможного ґазди з с. Королевої Гурної (колишньої Крулевої Руської), середина ХІХ ст., господарчий будинок з Крулевої Гурної з попередньої садиби – реконструкція не збереженого об’єкту з середини ХІХ ст., зерносховище з цієї ж садиби 1892 р.

В окружному карному суді у Новому Сончі () 10 червня 1921 р. суд присяжних слухав справу арештованих лемків з с. Флоринка. Місцеві лемки не хотіли бути частиною Польщі і зібрали два віча, які проголосили необхідність приєднання до Росії або Чехословаччини. Місцеві лемки не хотіли йти до польського війська та втікали до Чехословаччини. Окрім того, місцеві вчителі не хотіли присягати на вірність Польщі. 3-х ватажків так званої Флорінської республіки було заарештовано і вони опинилися перед судом. Це були греко-католики священик о. Дмитро Хиляк (в подальшому лідер руху за перехід лемків на православ’я), доктор Ярослав Качмарчик адвокат (до 1939 р. вів адвокатську канцелярію в Криниці), та господар Микола Громосяк (похований, імовірно в Криниці). Суд не визнав їх провини і вони були звільнені. Наразі Флоринка як греко-католицька спільнота перестала існувати. Місцева стара школа імовірно знесена, а церква змінена на костел. Зберіглося лише кладовище.

У місті під час акції "Вісла" в арешті Воєводського уряду внутрішньої безпеки утримували заарештованих лемків, які підозрювалися у зв'язках з УПА та ОУН. Деяких з них висилали до концентраційного табору в Явожні. Локалізація садиби – .

В Новому Сончі в зборах музею є окремі роботи Юрія Новосільського (Jerzy Nowosielski, Cerkiew, olej na płótnie, 43,5 x 62 cm, b.d. (koniec lat 70.?), Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu). Цю роботу можна побачити у відділі Готичний будинок по .

Джерела:

Misiło E. Oboz „Jaworzno”. Zbrodnia nieukarana. Ukraińcy i Polacy – Archiwum Ukraińskie – 2022 – 1016 s.

Czerni Krystyna Nowosielski w Małopolsce. Sztuka sakralna. Kraków 2015 – 260 s.

Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".