[1987 р.] Загальний вигляд з позиції С2

Устрики Долішні

Успения Пречистої Богородиці 1847

З початком століття при церкві в Устриках було товариство «Відродження», що мало майже тисячу членів, завданням яких була боротьба з пияцтвом. Товариство гарно прооперувало, що було не до вподоби власникам корчем. Перед Другою світовою війною та перед виселенням українців в Устриках Долішніх було 2200 жидів, 1400 українців та 800 поляків.

Від 1952 до 1985 років церкву в Устриках Долішніх вживали як магазин. У 1985 році вона почала знову бути божим храмом, коли нею почала користуватися зорганізована українська католицька парохія. В 1986 році церква вже була дещо відновлена і в ній відправлялися богослужби в неділі та свята. Перед церквою стоїть хрест, поставлений 1938 року, з нагоди 950-ліття християнства в Україні. Слід вірити, що в 1988 році тут буде поставлений другий хрест для відмічення 1000-ліття християнства, як також сорокової річниці ганебного вигнання українського населення з їхніх прадідних земель.

Треба зазначити, що Української католицької церкви польський уряд не визнає. Тому теж легальним власником нашої церкви є польський римо-католицький костел, який саме дав дозвіл українській католицькій громаді в Устриках Долішніх вживати церкву для своїх відправ.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 164.