Корчма

Корчма

Розмір зображення: 1554:1792 піксел

Корчма. Біля с. Нижня Яблунька Турківського р-ну Львівської обл. План, розріз, південний фасад. Кінець XVII – початок XVIII ст.

1 – сіни, стійло з жолобом та яслами, 2 – кімната, 3 – ванькир.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 202.

Придорожня корчма кінця XVII – початку XVIII ст. біля с. Нижня Яблунька (Турківський р-н) складалась із хати-п’ятистінки з ванькиром (загальний зовнішній розмір 8,55: 8,32 м) та широких сіней – 8,55: 10,64 м (рис. 92). В сіни вели широкі подвійні ворота, двері з сіней – у кімнату, з кімнати – у ванькир, а з ванькира – теж у сіни. Із трьох вікон в кімнаті одне знаходилось у південній і одне – у західній стіні. Ванькир мав віконце у західній причілковій стіні, сіни – три віконця, одне – обабіч воріт у південній стіні та два – у напільній стіні. В кімнаті стояла велика глиняна піч та спільна з ванькиром грубка. Спеціальний великий отвір з печі виходив у сіни, ймовірно, як це описано у корчмі с. Хащів, для перегонки горілки у підвішеному казані. У сінях вздовж усієї причілкової стіни збудовано жолоб та ясла для худоби. Стіни, зведені з тесаного дерева, мали висоту 3,47 м. Дах чотирисхилий, крокви з бантинами. Нахил даху 45°, покрівля солом’яна.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 203 – 204.