Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Нижнє Болотне. Церква св. арх. Михайла, 1864 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 357.

Нижнє Болотне (Нижній Шард) Британський район

Церква св. арх. Михайла. 1864. (УГКЦ)

В 1751 р. в селі стояла дерев’яна церква в доброму стані, прикрашена 5 образами апостолів на полотні. В 1775 р. згадано дерев’яну церкву, збудовану парохіянами 1761 р. В 1847 р., незадовго перед зведенням у селі великої мурованої церкви, знову згадується дерев’яна церква, місце якої позначене зараз хрестом.

Церкву повернуто греко-католикам у 1991 р. При південному вході влаштовано дерев’яний ґанок, збудований з традиційними профільованими стовпчиками та увінчаний кованим хрестом. Іконопис та настінне малювання поновлено, а іконостас – старий. На зворотному боці ікони Христа Вседержителя напис угорською повідомляє, що іконостас виготовили у 1904 р. місцевий різьбяр Василь Погоріляк, золотар Антон Новаковський, церковні художники…адар Ґейза та Мор Ґолдберґер за єпископства Юлія Фірцака, архідиякона Івана Рабара старшого, благочинного Миколи Гаджеґи, священика Михайла Шуби, дяка Антона Паука, кураторів Івана Станинця та Василя Боршоша, церківника Михайла Федорана (?). Із записів дяка Михайла Кобрина у книзі відомо, що 1 червня 1916 року реквізували на військові потреби чотири дзвони із п’яти. Після війни громада купила три дзвони за 51 тисячу чеських корон, але в 1944 р. угорці знову реквізували три дзвони з вежі церкви. Залишився один дзвін у окремій дзвіниці. Зараз у двоярусній каркасній дзвіниці – три дзвони, найбільший з яких виготовив Р. Маноушек у 1924 р.

Є записи і з радянського періоду. У жов -тні 1948 р. з села було вигнано священика (очевидно, йдеться про закриття греко-католицьких храмів). У 1949 р. на Новий рік з церкви вкрали дві пари риз. 1962 р. в неділю Мироносиць, вночі було звалено два хрести в сусідньому селі Шар дик і хрест на ріці. Люди знову поставили хрести, але влада переслідувала не тих хто валив хрести, а тих хто ставив. На Великдень 1963 р. виповнився 61 рік, як Михайло Кобрин співав у крилося і 43 роки його дякування.

Великий ремонт храму тривав з 1961 ро 1969 рік. Світло завели у 1964 р. У 1966 поставили довкола кладовища дротяну огорожу. У 1968 р. сильний вітер зірвав бляху з вежі, ремонт провів мукачівський майстер Ілько Бейла. У 1969 р. встановили в церкві нові вікна, а місцеві майстри вкрили підлогу плиткою. Усіма цими роботами керував касир Михайло Чийпеш.

В селі народився письменник, священик-патріот Юрій Станинець (1906 – 1994).