2007 р. Гурвіц: це не пам’ятник Катерині II, це пам’ятник засновникам Одеси

Дата: 05.07.2007

Міський голова Одеси Едуард ГУРВІЦ не згоден, що встановлення в місті монумента Катерині II «є викликом українській громаді Одеси». Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам, коментуючи відповідні заяви представників різних політичних партій і рухів.

На думку мера, «йдеться виключно про наше прагнення відтворити історичне обличчя міста”.

Як сказав Е.ГУРВІЦ, “пам’ятник був встановлений саме на честь засновників Одеси. Ці люди зробили для міста надзвичайно багато. Там справді є і Катерина II. Але є і граф Потьомкін, і Йосиф Дерібас, і Франц Деволан”.

“Пам’ятник засновникам Одеси становить велику художню цінність. Він буде відновлений таким, яким стояв на площі до варварського знесення багато років тому. Я переконаний, що виступати проти відтворення історичного обличчя Одеси є величезною помилкою», – наголосив Е.ГУРВІЦ.

Як повідомляв УНІАН, міськрада Одеси 4 липня прийняла рішення «Про порядок реконструкції Катерининської площі», яким передбачене встановлення тут монумента Катерині II і здійснення поточного ремонту навколишніх будинків та бруківки.

Того ж дня активісти партії «Реформи і порядок», Української народної партії, НРУ, «Свободи», представники Українського козацтва пікетували будинок Одеської міськради, протестуючи проти встановлення в центрі міста пам’ятника російській імператриці Катерині II (одеські депутати ще називають його пам’ятником засновникам Одеси).

Учасники пікету тримали у руках прапори своїх політичних сил і плакати «Встановлення пам’ятника Катерині II – державний злочин!”, „Коронована повія – не ідеал для молоді України”, «Гурвиц – провокатор!», «Екатерині II в Одессе не буде – Гурвица тоже!».

Джерело: УНІАН