Гардентон (Gardenton) с

Located along Provincial Road #209, the St. Michael’s Ukrainian Orthodox Church, consecrated on 14 October 1899, was the first permanent Ukrainian church erected in Canada. Until the parish joined the Greek-Orthodox Church of Canada in 1922, it was served by a Russian Orthodox Mission. The church was built by immigrants from northern Bukowyna, now the western Ukraine, who settled the Gardenton area after 1896. The structure exemplified Bukowynian pioneer craftsmanship in architecture, interior decoration and religious furnishing. St. Michael’s served as a focal point of spiritual and cultural life in the first Ukrainian settlement in Manitoba and remains a symbol of the continuity of the Ukrainian identity in Canada. The church was used actively until 1935. In that year, another church by the same name was built in the nearby village of Gardenton. Since then, the historic old church has been used for services only two or three times a year.

Розташований вздовж провінційної дороги № 209, вул. Українська Православна Церква Михаїла, освячена 14 жовтня 1899 року, була першою постійним Українською церквою, зведеною в Канаді. До тих пір, поки парафія не приєдналася до греко-православної церкви Канади в 1922 році, її обслужила Російська православна місія. Церкву побудовано іммігрантами з півночі Буковини, нині західної України, які оселилися в районі Гардентон після 1896. року. Буковинського піонерської майстерності в архітектурі, оздоблення інтер'єру та релігійного обстановки. Св. Михайла служив фокусною точкою духовного та культурного життя в першому українському селищі в Манітобі і залишається символом неперервності української ідентичності в Канаді. Церква використовувалася активно до 1935. року. У тому ж році в сусідньому селі Гардентон побудована ще одна церква за тією ж назвою. З тих пір історична стара церква використовувалася для послуг лише два-три рази на рік.

Українці в цій області сформували унікальне блокове поселення, якого більше ніде не знайдеш в Канаді. Родини засновували чотрири-кутні ділянки з розташуванням садиби в центрі, щоб ділянки землі межували і можна було надавати один одному допомогу і ділитися ресурсами.

Нова Українська грецька православна церква була побудована в селі Гардентон в 1935 році на заміну старої св. Михайлівської церкви. У 1956 році в сільському районі Стюартберн було встановлено меморіальну дошку.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»