Братська могила радянських воїнів та партизанів

Юлія Нестеровська

Братська могила радянських воїнів та партизанів, 1942, 1943 (іст). Кладовище.

Поховані партизани О.Кочергіна та І.Леонов – бійці Великописарівського партизанського загону, страчені нацистами у 1942 та 11 воїнів 241-ї і 71-ї стрілецьких дивізій 27-ї армії, які загинули 7 серпня 1943 під час визволення села від німецько-нацистських загарбників та померли від ран у 158-му польовому пересувному шпиталі у серпні 1943.

У 1967 на могилі встановлено скульптурну групу (жінка з дитиною), замінену у 1981 новою залізобетонною скульптурою жінки /2,2 м/ на цегляному постаменті /1,2 м/. По обидва боки скульптури на залізобетонних основах закріплено дві плити з написами та прізвищами загиблих.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 120, оп. 2, спр. 78, арк. 104 – 106; ф. 27 А, оп. 8378, спр. 290, арк. 16, 17, 20 – 43, 48, 49, 54 – 57, 60 – 71; Книга обліку померлих у 158 польовому шпиталі; Державний архів Сумської обл., ф. П-4, оп. 3 П, спр. 277, арк. 191; спр. 292, арк. 15, 16; Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 40; 1426Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 405; Переписка по обліку могил цвинтарів, воїнів і партизанів, загиблих в роки Другої світової війни 1941 – 1945 рр. Великописарівського райвійськкомату, спр. 14, арк. 167; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 459.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 342 – 343.