Церква Різдва богородиці (нова)

Розмір зображення: 786:800 піксел

Олешник. Церква Різдва пр. богородиці, 1991 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 697.

Олешник

Церква Різдва пр. богородиці. 1991. (УПЦ КП)

Православна громада виникла на початку 1920-х років, і перші богослужіння відбувалися в читальні, для якої надав свій будинок В. Любка. Згодом взялися за спорудження дерев’яної церкви Різдва Богородиці, що тривало з 1924 до 1926 р. Землю для церкви подарував Юрій Біланчук.

У 1949 р. сільська мурована церква була перетворена на православну, але громада ще довго молилася у старій церкві і лише після 4 січня 1961 р., коли за розпорядженням райкому компартії дерев’яна церківця була закрита (зняли її з реєстрації 21 листопада 1960), “старі” православні почали ходити до колишньої греко-католицької церкви.

Після виходу греко-католицької церкви з підпілля у кінці 1980-х “старі” православні, на відміну від “нових” (що стали православними після 1949 р.), погодилися повернути храм греко-католикам, але поставили питання про спорудження православної церкви, оскільки стара церква вже давно була зруйнована.

У 1991 р. на місці дерев’яної православної церкви почали будувати нову. Допомагали в роботі і греко-католики, але виник конфлікт з “новими” православними, які не погоджувались із традиціями “старих” православних.

23 листопада 1996 р. в Олешнику сталася історична подія: на зборах православних вірників було одностайно вирішено зареєструвати громаду в Українській православній церкві Київського патріархату, і 25 листопада це було зроблено.