1975 р. Паспортна інформація

Городище Орловка

Пам’ятка археології

8 ст. до н.е. – 3 ст. н.е.

Розміщення:

Одеська обл., Ренійський район, с. Орловка, 1,5 км на захід від села на території кам’яного кар’єру.

Загальний опис:

Культурний шар городища досягає 3 м. Знайдено залишки наземних жител з печами, багато уламків кераміки 8-6 ст. до н.е., 1-3 ст. н.е., зольні та господарчі ями, кістки риби та свійських тварин. Дуже велика кількість будівельних матеріалів: уламки черепиці, обмазки та ін.

Перебування на городищі суден Флавійського, Мезійського флоту, векселяцій І Італійського та Македонського легіонів підтверджується знахідками черепиці з клеймами цих легіонів та Мезійського флоту. Окрім клейм епіграфічний матеріал знайдено у вигляді написів на посуді. В шарі було знайдено монети, вироби з металів.

Городище виникло на початку залізного віку. У середині 1 ст. до н.е. городище – одне з укріплень гето-дакійських племен, що об’єдналися перед загрозою римського завоювання.

У середині 1 ст. н.е. на руїнах дакійської фортеці виникає стоянка римських військ та флоту, яка припиняє своє існування у середині 3 ст. до н.е., коли Римська Імперія була вже не здатна тримати в покорі північно-східні провінції.

Вперше городище було досліджено у 1844 р. М.Н. Мурзакевичем, членом Одеського археологічного товариства.

З 1963 р. на городищі проводяться археологічні дослідження Одеським археологічним товариством, Одеським державним університетом та Одеським археологічним музеєм під керівництвом старшого викладача Одеського державного університету ім. І.І. Мечнікова Бондар Р.Д.

Матеріали зберігаються у фондах Одеського археологічного музею АН УРСР (на 1975 р.).

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 333.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: 2 погонних метри навколо пам’ятника (рішення виконкому Одеської обласної Ради депутатів трудящих № 452 від 11 вересня 1975 р.).

Основна бібліографія, архівні дані:

Бондарь Р.Д. Некоторые проблемы истории Нижнедунайского лимеса // ВДИ.- М., 1973.- № 3.- С. 144-159.

Бондарь Р.Д. Раскопки городища у с. Орловка // Археологические открытия 1969 г.- М., 1970.- С. 260-261.

Головко И.Д., Бондарь Р.Д., Загинайло А.Г. Археологические исследования у с. Орловка, Болградского района, Одесской области // Краткие сообщения Одесского археологического музея за 1963 г.- Одесса, 1965.- С. 68-80.

Мурзакевич Н.Н. Открытие древностей близ селения Картал // ЗООИД.- 1844.- Т. І.- С. 627-628.

Уваров А.С. Исследования о древностях Юга России и берегов Черного моря.- СПб., 1856.- С. 183-184.