Церква Покрови

Церква Покрови

Храм засновано: 1820 р.

церква Покрови перебудована у 1820 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 150].

Покровська церква 1907 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Покровська церква 1906 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Горбенко Є.В. Монументально-декоративні розписи Миколи Реріха на Київщині. – “Мистецтво і сучасність”, К., Наукова думка, 1980 р., с. 229 – 233.

Церква в с.Пархомівка (1903 – 1908 рр.), архітектор В.О.Покровський, розписи М.К.Реріха.

Кадомська М., Малакова І. Покровська церква в с.Пархомівка. – “З історії української реставрації”, К., 1996 р., с. 88 – 93, 10 іл.

Збудована в 1903 – 1907 рр. (архіт.В.Покровський). С. 90: “Ансамбль витримано в стилі модерн в його неоросійській інтерпретації і зовсім проігноровано усталені місцеві архітектурні традиції”. Монументальні розписи М.Реріха. С. 93: “Реставраційні роботи велися в 1987 – 1988 рр. прискореними темпами в очікуванні візиту на об’єкт С.Реріха у супроводі Р.Горбачової […] 1988 р., коли стало ясно, що С.Реріх не приїде, роботи припинено”.

Киркевич В.Г. Церква Покрови пресвятої Богородиці. – К.: Техніка, 1999 р. – 143 с.

Шифр НБУ: АО260055

Перлини церковного будівництва в ім’я божої матері. Душа, втілена в кам’яну симфонію величчю творчості. Осколок вічності в с.Пархомівка [власне про цю церкву і розповідається докладно].