Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 635:800 піксел

Пасіка. Церква св. арх. Михайла, 1804 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 283.

Пасіка Свалявський район

Церква св. арх. Михайла. 1804. (УПЦ)

У 1672 р. в селі був священик Іван Русин. У 1692 р. Пасіка згадується як філія Сускова, а в 1699 р. вперше згадано церкву, що, можливо, стояла на місцині, яка дотепер називається “Гробище”.

Дерев’яну церкву з одним дзвоном згадують у 1733 р. за священика Симона Тарковича, батька майбутнього єпископа, і в 1778 р.

У 1804 р. трохи вище місця, де була дерев’яна церква, збудовано муровану церкву базилічної форми. Розповідають, що церкву будували за турків, мури вийшли дуже міцні, бо каміння клали на “гарячому” вапні. Близько 1919 р. Іван Лендєл зробив хори і дерев’яну конструкцію, що тримає на вежі церкви три дзвони. Менший дзвін відлили в 1822 р. зусиллями Юрія Кеменяша та Василя Немеша. Великий дзвін замовили на початку 1920-х років Василь Желізник та Іван Кеменяш. Іконостас з 28 ікон походить з початку XX ст.

У Пасіці народився Григорій Таркович (1754 – 1841) – перший єпископ створеної в 1816 р. Пряшівської греко-католицької єпархії.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 283.