1966 р. Історія українського мистецтва

У XII – XIII століттях великого поширення набуває виробництво глиняних та кам’яних іконок. Більшість із них знайдено на Київщині та на місці колишнього міста Родня на Княжій горі біля Канева (іл. 192, 193, 195).

Серед сюжетів особливо цікава іконка з Княжої гори, зроблена з світло-зеленуватого каменю (стеатиту), на якій надзвичайно майстерно вирізьблено Фому, який хоче оглянути рану Христа. Але Христос гнівно підіймає догори руку, наче намагається спинити його. Постать Фоми показано принижено зігнутою, порівняно з високою і стрункою постаттю Христа. Як у цих, так і в інших іконках риси обличчя індивідуалізовано відповідно до іконографічних канонів. На Княжій горі також знайдено іконку з зображенням св. Георгія у вигляді вершника, який вбиває змія.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 244.