Церква св.Іоана Предтечі

Розмір зображення: 800:578 піксел

Світлина В. Ольхом’яка 1992 р. Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 255.

Церква св.Іоана Хрестителя 1808 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 90].

Дерев’яна церква Зачаття св.Іоана Хрестителя 1808 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 124].

с. Передвірє (Передбір’я).

Яворівський.

Церква Зачаття св. Івана Хрестителя. 1808.

Попередня дерев’яна церква згадується у документах 1805 р. як стара. У 1808 p., як свідчив напис на одвірку, на її місці виставлена тепе -рішня дерев’яна церква. У 1938 р. розширена добудовою бокових рамен і покрита бляхою. У 1991 р. дерев’яний бабинець замінено мурованим та потиньковано всі стіни, окрім четверика і восьмерика нави. Бокові вівтарі в інтер’єрі мають дати: зліва – «1742», а справа «1772» і походять, ймовірно, зі старої церкви. Церква хрещата в плані з низьким восьмериком се-редхрестя, увінчаним банею. Зачинена у 1960 – 1989 рр.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 255.

Довідка на сайті