Брід с

Історичні адміністративні поділи

Мартин Броневський в “Описі Татарії” (1579 р.) згадує “кам’яний міст і лазню Вітовта на Бозі, також татарські кам’яні руїни – цессенії”. Можливо, ці слова стосуються саме цієї території [Жарких М.І.: джерелознавчі спостереження.]

Село Витольдів Брід – нині Брід. За переказом, тут кн.Вітовт, переслідуючи татар, перейшов Бог вбрід. Але перші документи – від 18 ст. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

В 1905 р. зафіксована назва Витольдов Брод [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 365].

Указ Президії ВР УРСР від 1 лютого 1945 р. « та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Одеської області»: село Вітольдів Брід іменувати село Брід і Вітольдо-Брідську сільраду — Брідська.

Збереглась метрична книга села Вітольдів Брід (Витутовий Брід) за 1771 – 1801 рр.