Кінецьпіль с

Історичні адміністративні поділи

Містечко Конецпіль, народна назва Поронівка – від поромної переправи через Бог. Назване від імені Станіслава Конецпольського, який доручив Г.Боплану збудувати тут фортецю. Вона була збудована в 1634 р. Від неї лишились земляні вали й рови [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Церква св.Кузьми і Дем’яна перетворена з уніатської на православну в 1794 р. Розібрана в 1824 р. [Лобатынский С. Материалы для истории унии в Подолии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1879 г., т. 2, с. 76].

Фоменко В.М. Знахідки мезолітичного та пізньотрипільського часу поблизу с.Кінецьпіль на Миколаївщині. – Археологія, 1979 р., т. 31, с. 46 – 53.