Перекриття церкви в с. Підліски, район Мостицька. План, розріз та ізометрія виконані П.…

Розмір зображення: 837:1060 піксел

Перекриття церкви в с. Підліски, район Мостицька. План, розріз та ізометрія виконані П. Юрченком за М. Драганом

Квадратна форма змінює свої пропорції залежно від точок зору; по діагоналі вона багато ширша, ніж збоку якої небудь з чотирьох сторін і тому співвідношення ширини та висоти зрубу змінюються. Вона характерна кутастістю усередині шатра; прямі кути надто різко й сухо окреслюють контури приміщення без тієї м’якості, що властива купольно-склепінній системі перекриттів з восьмикутною формою барабанів і шатра. Тому для церковного зодчества України типовим перекриттям є восьмикутний барабан, так званий восьмерик з шатром на ньому. При цьому прийомі виникає потреба в утворенні переходу від квадрата основи до восьмерика. В простих зразках перекриття чотири сторони восйг мерика спираються на стіни квадратної клітки, будучи наче продовженням їх, інші ж чотири стіни восьмерика перекинуті з однієї суміжної стіни на другу, відрізаючи кут клітки. Прикладом такого переходу від квадрата клітки до восьмерика може бути перекриття церкви с. Підліски в районі Мостицька в Галичині, а також перекриття ряду церков у Бойківщині. Наведена форма переходу від квадрата клітки дй восьмерика зовні мала цілком закінчене розв’язання, проте всередині приміщення вона відрізнялась кутастими обрисами, що не гармонують з м’якими сполученнями восьмерика і піраміди.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 30-31.