Паспортна інформація

Печера, в якій перебував Олекса Довбуш з опришками

Пам’ятка історії

Розміщення:

Чернівецька обл., Путильський район, с. Підзахаричі, в 1,5 км на північний захід від села, урочище Печера Довбуша.

Загальний опис:

На вершині гори Довбуша, яка по висоті дещо уступає Німчицькому перевалу, знаходяться громаддя величезних каменів-вапняків. Серед них з північної сторони печера, вхід якої має 2,5-1,2 м під кутом 30-40о. Довжина її понад 10 м.

Біля входу в печеру, на скалі, вмонтована охоронна дошка з написом:

“Українська Радянська Соціалістична Республіка.

Пам’ятник історії.

Охороняється державою, пошкодження карається законом”.

За переказами печера була глибиною до 30 м. Зараз в тонелі на віддалі 10 м зроблено завал.

Печера, де перебував Олекса Довбуш з опришками, з давніх часів відома населенню під назвою Печери Довбуша. Про боротьбу О. Довбуша з гнобителями, його сміливість, хоробрість свідчать архівні документи, складено багато легенд.

В середині ХVІІІ ст. на Покутті й Буковині поширювався рух опришків на чолі з Олексою Довбушем. Особливо тісними зв’язки Довбуша були з буковинськими селянами гірських сіл, де селянськими загонами керували місцеві ватажки. Олекса Довбуш поповнював з буковинців свій загін побратимів, об’єднувався з буковинськими опришками, а в найбільш скрутний час переховувався у них і знаходив всебічну підтримку.

В районі Вижниці діяв загін уславленого керівника антифеодального руху 30-40 років ХVІІІ ст. селян-опришків. У 1741-1742 pp. Олекса Довбуш не раз бував у Вижниці, Путилі, Розтоках, Довгопіллі. За переказами місцевого населення, одним з місць перебування була печера, що поблизу с. Підзахаричі.

Як видно з архівних документів цього часу Соціалістичної Pecпубліки Румунії, генеральний секретар покутських маєтків Потоцького звернувся до молдавського господаря К. Маврокордата зі скаргою про те, що “покутський ватажок опришків Олекса Довбуш, якого переслідують польсько-шляхетські власті, за їх точними даними подався тепер на зиму на молдавський бік, щоб там заховатися”. Особливо активізувалася діяльність Олекси Довбуша у 1742 р. Він встановлює тісні зв’язки з опришками Довгопілля та інших сіл Буковини. Центром його діяльності стає с. Розтоки. За заявою покутської шляхти 1742 року “опришки пішли в с. Розтоки і Довгопілля”.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Чернівецької обласної Ради депутатів трудящих № 432 від 24.10.1969 р.

Охоронний № : 472.

Ілюстративні матеріали: