Церква Покрови

Церква Покрови

Пістрялово. Церква Покрови пр. богородиці, 1842 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 207.

Пістрялово Мукачівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1842. (УПЦ)

Парохія існувала ще в 1640-х роках. У 1730 р. згадують дерев’яну церкву

Церкву зазначено 1692 р. св. Марії, вкриту соломою, з двома дзвонами.

У 1741 р. на старому місці збудовано нову дерев’яну церкву Покрови пр. богородиці. У 1748 р., за єпископською візитацією, в селі було 30 греко-католиків. У 1775 р. зазначалося, що церква слабо обладнана церковними речами. У селі згадують, що попередня церква стояла на Присташовому березі. Громада отримала дозвіл на збір коштів на будівництво мурованої церкви ще в 1759 р.

У церкві гарний іконостас. Кивот зробили І. Павлишинець та Ю. Логойда. У каркасній дерев’яній дзвіниці біля церкви встановлено 5 дзвонів. На найбільшому, відлитому в 1921 р. Октавом Вінтером, виписано імена земляків, що працювали в Америці і жертвували на дзвін. Два дещо менші походять з 1920 та 1921 р. З двох найменших один є виробом ужгородської фірми “Акорд” з 1931 p., а інший, з написом “РОКУ БОЖІЯ АХПИ (1688)”, служив, можливо, ще в найдавнішій пістрялівській церкві.

У 1935 р. на місці, де колись була стара церква, зусиллями священика о. І. Івана, кураторів Івана Орбана та Івана Лазаря спорудили каплицю св. Серця Ісуса. Грошові пожертви в сумі 15 тисяч корон зібрали вірники в селі та серед односельців у Америці. Престольний образ пензля Ю. Віраґа подарував Михайло Демко. Каплицю посвятив 27 жовтня каноник О. Ільницький.