2009 р. На Львівщині знайдено досі невідоме захоронення УПА

Дата: 18.08.2009

Представники Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» спільно із науковими співробітниками Центру досліджень визвольного руху виявили останки трьох бійців УПА під час пошукової експедиції в Сколівському районі Львівської обл. Недалеко від захоронення повстанців виявлено також залишки польового табору УПА. Про це ЗІКу повідомили у Центрі досліджень визвольного руху із посиланням на голову осередку «Пам’яті» Сколівського р-ну Ярослава Радевича.

Встановлено, що знайдені останки належать Скільському Івану Кириловичу 1904 р. н., Полянчичу Олексі Антоновичу 1915 р. н. та Мельникевичу Миколі Павловичу 1925 р. н. Всі вони родом із с. Плав’є на Сколівщині.

Інформацію про їхню участь в боротьбі УПА підтверджують виявлені біля них супровідні речі військового вжитку: фрагменти одностроїв, набої, засоби для чищення зброї. Ці повстанці загинули в січні 1945 року підчас нападу відділу НКВД на місце зимівлі відділу УПА. Загиблі повстанці прикривали тили свого відділу і ціною власного життя забезпечили йому перемогу в бою.

«Те, що відділ НКВД змушений був відступити, підтверджує той факт, що повстанці були поховані своїми товаришами по зброї», – зазначив Голова Товариства «Пам’ять» Любомир Горбач. Він також додав, що поховання УПА вдається знайти вкрай рідко, оскільки вони робилися так, щоб потім їх не виявив противник.

Недалеко від поховання виявлено залишки польового табору, де зимував згаданий відділ УПА. Зокрема знайдено оборонні позиції, а біля них – значне число використаних гільз від набоїв німецького та радянського виробництва. Ці знахідки підтверджують те, що в УПА використовувалась амуніція різних армій.

В межах табору виявлено укріплену землянку повстанців. Вона мала прямокутну форму, була вкопана в землю на глибину 1,5 метра, з двома входами, а внутрішні стіни були покриті дерев’яними брусами. В землянці знайдено речі, які були незамінними в повсякденному житті повстанців: казанки, ложки та інший посуд. Також виявлено низку інших предметів повстанського побуту, зокрема металеву піч, яка обігрівала місце проживання повстанців.

Знайдені предмети повстанського вжитку проходять реставрацію та ідентифікацію. В майбутньому частина цих знахідок буде експонуватись в Меморіалі пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». А вже 24 серпня об 11 годині відбудеться урочисте перепоховання виявлених останків бійців УПА в їхньому рідному селі Плав’є на Сколівщині. Як зазначив Директор ЦДВР Руслан Забілий, «Іван Скільський, Олекса Полянчич та Микола Мельникевич будуть перепоховані в День Незалежності – за здобуття якої, вони віддали свої життя».

Довідка

Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять». Основною метою Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» є виявлення та перепоховання жертв воєнних дій періоду Першої та Другої світових воєн, визвольних змагань, політичних репресій, відновлення та впорядкування меморіальних (військових) цвинтарів, наукове дослідження ходу бойових операцій та конкретних місць боїв з історико-просвітницькою ціллю.

Товариство є громадською неприбутковою організацією і свою діяльність здійснює на підставі чинного законодавства України та Статуту організації. Роботи із пошуку, ексгумації, перепоховання жертв війни та впорядкування існуючих поховань проводяться згідно цивільно-правових договорів з органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами, а також власним коштом.

Проведення робіт погоджується з відповідними державними інстанціями, в т.ч. і з Державною міжвідомчою комісією у справах увічнення пам’яті жертв війни і політичних репресій.

Голова Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» – Любомир Горбач.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»