2008 р. Ремонт в оселі Святого Духа

Світлана Мичко

Дата: 16.07.2008

Ще на початку цього року на Тернопільщині, згідно з Указом Президента про збереження історично-культурної спадщини, розпочалася інвентаризація старовинних дерев’яних храмів, яких у регіоні чимало. На сьогодні вже точно відомо про 85, більшість із яких використовуються для богослужінь. Однією з найстаріших з-поміж діючих є церква святої Параскевії в селі Поручин Бережанського району, що належить громаді УПЦ Київського патріархату. Збудували її ще в 1385 році з колених, а не різаних, як це почали робити пізніше, дерев’яних брусів. До речі, в історії цього храму є й цікава сторінка, пов’язана з родиною славнозвісних братів Богдана та Левка Лепких.

Наприкінці позаминулого століття священиком у Поручині був Сильвестр Лепкий, знаний серед парафіян як гуманна, високоосвічена людина з літературним талантом (свої ліричні вірші він писав під псевдонімом Марко Мурава. – Авт.). Отець Сильвестр писав польською та німецькою мовами, брав участь у виданні часопису «Правда», підготовці шкільних підручників, видавав популярні брошури, був головою «Селянської ради». У старій церкві досі збереглися метричні книги з записами, зробленими його рукою.

Питання щодо того, як найдовше зберегти для наступних поколінь Поручинський та йому подібні храми, зараз спільно вирішується місцевою та обласною владою. Важливо, що відтепер є можливість скласти єдиний реєстр усіх дерев’яних культових споруд краю та уточнити їх технічний стан, що дасть змогу оптимально проводити ремонтно-профілактичні роботи. Як повідомив «УМ» головний спеціаліст облуправління архітектури та містобудування Ярослав Пелехатий, стародавні церкви перебувають у дуже різному стані.

Десь є можливість підтримувати його коштом самих парафій, а десь ніяк не обійтись без допомоги держави чи меценатів. Однак у будь-якому випадку неприйнятно пускати ремонтні роботи на самоплин, без відповідного контролю з боку спеціалістів, бо часто це виходить на шкоду пам’яткам історії та архітектури.

З тих самих причин, на думку пана Ярослава, не можна і розширяти площу храмів, у яких церковним громадам вже стало затісно. Натомість слід споруджувати нові, якщо на це, звичайно, є кошти.

Джерело: “Україна молода”